24. april 2018

Vinner Rogaland NM i år?

av Jannicke Kvarven

Rogaland kan vinne den nasjonale finalen, NM, i år med hele fire ungdomsbedrifter nominert.

Følgende ungdomsbedrifter deltar fra Rogaland: Noisse UB fra Dalane VGS, Hook It UB fra Strand VGS, Sanus UB fra Karmsund VGS, og Reflec UB fra Lundeneset VGS.

– Det bobler av entreprenørskap og skaperglede i hele fylket og det er ekstra gledelig å se at skoler som tidligere ikke har deltatt på NM nå skal representere Rogaland med virkelig gode forretningsideer. Vi gleder oss til NM!, sier Maria Aasbø, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Rogaland

Sanus

Når: 26. – 27. april.

Hvor: Norges Varemesse i Lillestrøm.

Les mer: NM for Ungdomsbedrifter 2018.

– Vi i Noisse UB gleder oss kjempemasse og har lagt ned utrolig mye arbeid i forkant av NM! Vi har sjekket ut mange konkurrenter og det er veldig mange flinke ungdomsbedrifter i Norge! Vi håper på det beste og skal gjøre så godt vi kan med å representere Rogaland, sier daglig leder Martine Larshus.

Noisse UB vant hele ni priser på fylkesmessen i mars og ble dermed den mestvinnende Ungdomsbedriften gjennom tidene i Rogaland. De vant blant annet Storebrands Bærekraftspris, prisen for beste sosiale entreprenør samt den gjeveste prisen av alle: Årets Ungdomsbedrift. Noisse UB har fokus på miljøet og ønsker å minske plastforurensning i havet. Bedriften produserer armbånd av fiskeskinn som ellers ville blitt kastet. Budskapet er ”Save the Ocean” og en del av overskuddet doneres til organisasjonen Nordic Ocean Watch. De konkurrerer i NM om å bli Norges beste Ungdomsbedrift 2018. Vinneren representerer Norge i EM i Beograd i sommer.

 

Noisse

Kunnskapsministeren kårer Norge beste Ungdomsbedrift

Regjeringen har gjennom Jeløya-plattformen erklært at den ønsker å satse på entreprenørskapskompetanse i hele utdanningsløpet. Skal vi lykkes med å bygge viktig kompetanse innen innovasjon og entreprenørskap i fremtiden, må vi starte tidlig.

—Vi er glade for at kunnskapsministeren tar seg tid til å besøke elevene og høre mer om læringen de får oppleve gjennom Ungdomsbedrift, for entreprenørskapskompetanse er så mye mer enn bare det å starte bedrift. Dette er hardtarbeidende ungdom som har blitt kvalifisert gjennom fylkesmesser og kåret til de beste ungdomsbedriftene i sine fylker, så dette tør jeg påstå er Norges beste unge hoder akkurat nå, sier Nykkelmo.

— Europeiske studier viser at elever som har over 100 timer entreprenørskap har høyere score på mestringsevne, større kunnskap og sannsynlighet for egen etablering, høyere skolemotivasjon og de har bedre prestasjoner på skolen, sier administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge Grete Ingeborg Nykkelmo.

Bygger bro mellom skole og næringsliv

I 2017 var nær 6 500 personer fra arbeids- og næringsliv på ulike måter involvert i Ungt Entreprenørskaps aktiviteter i Rogaland. Noen av disse har vært mentorer for ungdomsbedriftene.

– Gjennom Ungdomsbedrift får elevene praktisk erfaring i samarbeid med næringslivet, og for mange er dette det første møtet med arbeidslivet. Bedriftene får møte neste generasjon medarbeidere og utfordre ungdom på oppgaver og problemstillinger de vil møte i fremtiden. Ungt Entreprenørskap har derfor en unik rolle i å bygge bro mellom skole og fremtidens næringsliv, sier Jan Hauge, styreleder i Ungt Entreprenørskap Rogaland.

Om Ungt Entreprenørskap

Ungt Entreprenørskap ble startet i 1997 og er en landsomfattende ideell organisasjon. På landsbasis har nær 200 000 elever fått erfaring med ungdomsbedrift siden oppstarten. Ungt Entreprenørskap jobber i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

– Aldri har Ungt Entreprenørskap vært mer relevant enn nå. Dagens unge er fremtidens ledere i næringslivet og de skal utvikle velferdssamfunnet fremover. Da er det ekstra gledelig at flere av Ungdomsbedriftene har fokus på bærekraft og hvordan de gjennom sin forretningside kan gjøre verden til et litt bedre sted for de som kommer etter oss. Dette lover godt for framtidens næringsliv i Rogaland! Vi har ambisjoner om at alle elever og studenter i fylket skal få tilbud om entreprenørskap i utdanningen sin, både slik at vi skaper motiverende skolehverdager i dag samt at vi bygger entreprenørskapskompetanse for framtidens næringsliv, avslutter Maria Aasbø.

Vi i Haugesundregionen ønsker lykke til under NM i år!