20. september 2016

FOLK FRA HAUGSUNDREGIONEN vol. 5

av Bly

I en Facebook-serie kalt FOLK FRA HAUGESUNDREGIONEN vil du i løpet av 2016 bli litt bedre kjent med hver av våre 30 partnerbedrifter og hva de arbeider med.

For de som ikke er på Facebook velger vi å dele disse postene i bolkvise samlesaker, slik at flest mulig får litt bedre kjennskap til det viktige arbeidet som disse bedriftene legger ned, og som er med på å gjøre Haugesundregionen til en attraktiv region å bo, jobbe og leve i.


Karin A. Lande, enhetsleder Rehabilitering Vest.

Karin LandeHva verdsetter du mest ved ditt arbeid og din arbeidsplass?
– Jeg arbeider innen et fagfelt som er i stor utvikling og inne i en spennende tid. Våre pasienter strever ofte med langvarig smerteproblematikk og det handler om å gi dem mulighet til å oppnå bedre livskvalitet gjennom blant annet å gi dem økt kunnskap om egen helse og å endre levevaner. Det er både interessant og givende å arbeide i et så stort nedslagsfelt som det vi har, som inkluderer hele Helse Vest. Vi setter også stor pris på å nå holde til i et splitter nytt bygg. Å være leder for et team med engasjerte og kunnskapsrike kollegaer er selvfølgelig også med på å gjøre arbeidsdagen god.

Hva er det beste ved å bo og jobbe i Haugesundregionen?
– Det er fantastisk å ha alt så nært og å kunne gå til både jobb og fritidsaktiviteter. Det at jeg har vokst opp i Haugesund og har bodd her siden jeg var ferdig utdannet, gjør at jeg kjenner mange mennesker innen ulike miljøer, noe som kan være en stor fordel både i jobb- og fritidssammenheng. Haugesund og regionen er passe liten nok til å kjenne mange og såpass stor at du ikke vet alt om alle.

Kan du fortell noe om deg selv som få andre kjenner til?
– Noe jeg liker godt er å bade ute. Vi er en gjeng som møtes ukentlig for å ta noen svømmetak, uansett vær og vind. Merkelig nok blir en nesten litt avhengig av hele isbadingen. Vi har holdt på med dette i 5 år og har ingen planer om å slutte. Godt for kropp og sjel. Ellers er litteratur viktig for meg. Jeg liker å ha flere bøker tilgjengelig, og blir glad når jeg kommer over bøker jeg syns er så bra at jeg nesten sparer på sidene. «La meg synge deg stille sanger» av Linda Olsson og «Alt som er» av James Salter stiller begge i den kategorien.

Rehabilitering Vest en rehabiliteringsinstitusjon som tilbyr spesialisert rehabilitering for mennesker med sykdom i muskel og skjelett. Våre rehabiliteringsprogrammer baserer seg på at deltakeren selv ønsker å gjøre en innsats for en bedre hverdag. Rehabilitering hos oss omfatter bla veiledning, fysisk aktivitet og undervisning i ulike tema. Hensikten er å tilføre kompetanse slik at han/hun i større grad er i stand til å ta gode valg for å ivareta sin helse. Rehabilitering Vest har 10 dagrehabiliteringsplasser for befolkningen som bor i Haugesundregionen og Fonna området, samt 30 døgnplasser for befolkningen i hele Helse Vest.

Rehabilitering Vest leier i dag  4 etasje i Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus. Rehabilitering Vest eies av Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus (HSR)  som begge er private ideelle selskaper som utfører helsetjenester på vegne av det offentlige.


Terje Helgesen, HR-sjef hos Aibel

Hva verdsetter du mest ved ditt arbeid og din arbeidsplass?Terje Helgesen
– Jeg jobber i en krevende rolle som HR-sjef i Aibel på Risøy, regionens største arbeidsplass innen privat sektor. I det daglige fungerer jeg som en ‘Business Partner’ for ledere innen virksomheten. Stillingen inngår i forretningsenhet Yard sin ledergruppe, en gruppe bestående av dyktige og resultatorienterte mennesker som jeg trives godt i lag med. I en organisasjon med over 1700 medarbeidere er jeg involvert i alle typer utfordringer og problemstillinger. Jeg er opptatt av etikk og moral, og jeg har sterk integritet. I vanskelige tider eller saker er det viktig at man behandler hverandre med respekt, og at en kan se hverandre i øynene også etter at sakene har kommet til en avslutning. Jeg setter pris på den uformelle og hyggelige omgangstonen vi har i Aibel. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø, og våre ansatte er opptatt av å ha det bra på jobb og tar godt vare på hverandre. Et sykefravær på 3,9%  skulle være en god indikator på dette. Et annet forhold som jeg mener er positivt her er at man i en stor organisasjon vil kunne ha gode karrieremuligheter. Lojaliteten til bedriften er sterk, og mange av medarbeiderne har søkt nye utfordringer underveis og gått inn i nye roller.

Hva er det beste ved å bo og jobbe i Haugesundregionen?
– Jeg har helt siden 1979 vært bosatt på Eide ved Kopervik, nær sjøen og med turområder rett utenfor døren. Med den personellintensive jobben jeg har synes jeg det er godt å være bosatt litt utenfor bysentrum, jeg har med årene også blitt mer bevisst forholdet mellom jobb og fritid. En fordel for oss som bor her i regionen er at vi har nærhet til det meste, både hva gjelder jobb og fritidsaktiviteter. Her finner man spennende arbeidsliv og gode utdanningsmuligheter. Regionen har et yrende kulturliv, og at det stadig dukker opp unge nye talenter synes jeg er flott. Samtidig har vi et av landets beste fotballag i FKH, som er et flaggskip for regionen. Og jeg heier selvsagt på de hvite og blå, gjerne sammen med gode Aibel-kollegaer.

Kan du fortelle noe om deg selv som få andre kjenner til?
– Selv om jeg er yngstemann i barneflokken til Helgesen som vokste opp i Rekavikgaten på Hauge, er det altså ikke til å komme forbi at jeg blir 62 år i høst, hvilket betyr at jeg kan ta ut- og gå av med pensjon. Etter 40 år i et flott arbeidsliv har jeg nå bestemt meg for å takke av og gå over i pensjonistenes rekker i løpet av det neste halvåret. Jeg har vært heldig, grepet muligheter og blitt kjent med masse flinke og flotte folk i løpet av min yrkeskarriere. For å kunne ha et godt liv er det aller viktigste for meg at helsa er god og at de rundt meg har det bra. Jeg gleder meg til den nye tilværelsen som vil gi meg enda mer tid til å dyrke mine interesser som musikk og opplevelser, reiser og ikke minst – å nyte dagen.

Aibel er et av de største oljeserviceselskapene i Norge. Selskapet er også etablert innen fornybar energi. Våre tjenester inkluderer prosjektering, bygging, oppgradering og vedlikehold av plattformer, fartøyer og produksjonsanlegg i olje- og gassindustrien. Virksomheten i Haugesund startet allerede i år 1900, og lokalisering har hele tiden vært på Risøy.


Elisabeth Lie Nilsen, leder NAV Marked avd. Nord-Rogaland.

Elisabeth Lie NilsenHva verdsetter du mest ved ditt arbeid og din arbeidsplass?
– Jeg tenker at arbeidet vi driver med er samfunnsnyttig, noe som er fantastisk kjekt og givende. Vi som jobber med rekruttering i NAV-systemet føler oss nok litt som de som sitter på Hamar og ringer opp Lotto-vinnerne. Det er et privilegium å kunne ta kontakt med arbeidssøkende og fortelle dem at det nå er napp. Dette er selvsagt veldig gledelig for dem, og noen går forståelig nok av og til også av hengslene når de får den hyggelige beskjeden av oss. Jeg får også lov å prate med mange arbeidsgivere og bedriftsledere som gir meg mye nyttig og ofte ny informasjon om bedrifter i vårt distrikt. Ikke en arbeidsdag er lik den forrige. Så har vi alle de flotte arbeidssøkende som jeg får møte og som jeg lærer av når de forteller om sine mange ulike livssituasjoner og tidligere yrkeserfaringer. Jeg og vi i mitt team er mye ute på besøk, så det er ikke akkurat mange kontorstoler vi har slitt ut. NAV er en utrolig kjekk og variert arbeidsplass, og det er på ingen måte så negativt som det innimellom fremstilles i riksmediene. Rogaland er også et av fylkene i landet hvor media lager flest positive og nøytrale saker om NAV-systemet, og det syns vi selvsagt er kjekt.

Hva er det beste ved å bo og jobbe i Haugesundregionen?
– Alt, egentlig. Rett og slett. Ok, vi har kanskje fire sammenhengende uker med regn her og der om det skal klages på noe. Jeg har pendlet til jobb i Stavanger i 12 år, men har aldri villet flytte dit. I Haugesundregionen kan vi ergre oss over rushtrafikk i kanskje tre og et halvt minutt, mens jeg på vei ut til Forus mang en gang stanget hodet i taket i frustrasjon over køsittingen som tok evigheter. I vår region har vi også et enormt flott og spennende næringsliv, samt et rikt kulturtilbud. I ungdommen ble vi helt ville da de få kulturtilbudene som fantes da endelig stod for tur. Nå har jeg ikke råd til å få med meg alt jeg vil av musikk, teater og andre kulturelle godsaker fordi tilbudet er så godt. Det er også billigere å bo her sammenlignet med mange andre byer i Norge. Jeg hadde for eksempel aldri hatt råd til å bo i huset jeg bor i nå om det lå i Stavanger-området. Her har vi også mange engasjerte mennesker, og det liker jeg. Vi lar oss lett rive med, og det er bare bra.

Kan du fortelle noe om deg selv som få andre kjenner til?
– Jeg har tidligere vært vokalist og gitt ut eget album på CD. Det var på hobby- og amatørnivå, men jeg tjener faktisk litt på avspillinger av låtene mine på Spotify, nok til at det dekker mitt eget Spotify-abonnement. Det kostet litt å få trykket opp CD-platene på den tiden, som var før streamingens tid. Dette finansierte vi ved at min samboer på et nachspiel kastet ut ideen om at alle som forhåndsbestilte CD skulle få en «takk til» inne i coveret. Det ble en skikkelig bra gimmick og rundt 150 forhåndsbestilte. Jeg solgte 5-600 eksemplarer, så jeg må si jeg har svært gode venner og familiemedlemmer. Jeg er egentlig ganske rockete i musikksmaken, men da jeg som oftest laget musikk på nattestid, mens resten av huset sov, ble musikken av den rolige sorten. I selve innspillingen fikk jeg veldig god hjelp av Christina Bjordal-band, og hun selv var også med som kordame. Det er det få amatører som kan skryte av. Det er noe jeg selvfølgelig er stolt av, hun er jo en av de aller beste vokalister jeg kjenner til. Mange strikker kofte på fritiden, men jeg kan ikke håndarbeid, så da ble dette min «strikkekofte». Jeg sang også i et danse-coverband i 5-6 år, så jeg har vært på mange rare, små bygdehus i distriktene fra Bergen til Lindesnes. En fantastisk gøyal tid med mange minner. Så har jeg også vært «sentralbordsanger». Min tidligere sjef i Aetat fant en kreativ løsning på hvordan vi skulle klare å underholde de som ble sittende i lang telefonkø ved vårt sentralbord. Da folk ringte oss på travle tider, svarte en stemme «Alle våre linjer er opptatt, men mens du venter skal en av våre ansatte synge litt for deg», og så spilte de av sangen min som heter «Glad i deg». Dette fikk mange av kundene i godt humør, og jeg fikk til og med noen bestillinger av CD-en. Så på lik linje med en del panfløyte-artister rundt omkring, kan jeg skrive opp «sentralbordartist» på CV-en min.

NAV Marked Nord-Rogaland hjelper bedriften din med å finne kompetansen dere trenger. Vi kjenner de lokale forholdene og kan gi individuelt tilpassede tjenester, som alle er kostnadsfrie.

NAV Marked Nord-Rogaland:
– rekrutterer kandidater lokalt, regionalt og nasjonalt til ulike bransjer
– avklarer aktuelle kandidater
– kan inngå rekrutteringsavtale med virksomheten/bedriften din
– kan hjelpe deg med å rekruttere arbeidskraft fra Europa når det ikke er kvalifisert arbeidskraft i Norge

NAV Marked Nord-Rogaland arrangerer også jobbmesser og kan legge spesielt til rette for bedriften din dersom du har større rekrutteringsbehov.

Markedsteamene til NAV hjelper deg med rekrutteringsoppdrag og med å utforme stillings utlysinger på nav.no. Vi arrangerer også aktiviteter for å skaffe deg nødvendig kompetanse.


Kjell Larsen, daglig leder Madsen & Brekke

Hva verdsetter du mest ved ditt arbeid og din arbeidsplass?Kjell Larsen 
– Først og fremst er jeg takknemlig for å få jobbe sammen med erfarne og flinke kollegaer jeg kan lære av. I en mindre bedrift som vår er det korte beslutningsveier og frihet til å styre hverdagen selv. Det som motiverer meg til å jobbe med rekrutteringsfaget er at hver prosess har sine spesielle utfordringer som vi må håndtere. Vi tar med gode verktøy og tidligere erfaringer med inn i prosjektet, men kommer ikke utenom at det hver gang må gjøres et godt stykke håndverk. Det at vi faktisk utretter en forskjell i organisasjoner som får inn den rette nye medarbeideren eller lederen, og at vi bygger folks karrierer, er gøy å få tilbakemelding på.

Hva er det beste ved å bo og jobbe i Haugesundregionen?
– Da vi bestemte oss for å flytte hjem etter studier i Oslo, var nok den avgjørende grunnen til det at vi ønsket å etablere oss nær våre familier og venner her hjemme. Nettverket vi har her er nok fortsatt hovedgrunnen for meg personlig til at Haugesundregionen er verdens beste plass å bo og jobbe. Heldigvis viste det seg at det som var vår hjemplass også er fantastisk på mange områder. Næringslivet her er mangfoldig og samtidig svært langt fremme innen flere bransjer. Det gjør at man kan ha spennende karrierer innen ulike fagområder. Vi bor nå i et nytt hus vi har bygget selv i nærheten av sjøen, noe som for oss ville vært en uoppnåelig drøm i all overskuelig fremtid om vi ble boende i Osloregionen.

Kan du fortell noe om deg selv som få andre kjenner til?
– Jeg er veldig glad i baking og ville vært 5. generasjon baker om jeg hadde overtatt familiebakeriet i Skånevik. Det gjorde søsteren min, Janne, så det ble sånn at hun må gjøre all jobben, mens jeg får være med henne å utvikle ideer og å delta i styret. Jeg ville nok ikke vært baker av yrke egentlig, men av og til tenker jeg at jeg kunne bygget opp en pizzarestaurant med verdens beste pizza og kø ut dørene.

Madsen og Brekke er et lokalt selskap med spesialkompetanse innen rekruttering og rådgiving. Vi rekrutterer ledere, mellomledere og fagpersoner til faste og midlertidige stillinger for næringslivet og det offentlige i Haugesundregionen. Flinke folk som vurderer å flytte til regionen tar vi gjerne en prat med, for kanskje er akkurat du den rette jobbsøkeren for en av våre kunder.


Siri Ornelia Vikse, Avdelingsbibliotekar lokalhistorisk avdeling ved Haugesund folkebibliotek.

Siri Ornelia Vikse– Hva verdsetter du mest ved ditt arbeid og din arbeidsplass?
– Etter at biblioteket ble en del av KUF har vi fått et mye større faglig fellesskap. Felles fagdager og den generelle rausheten og viljen til samarbeid, gjør at kulturtilbudet i Haugesund bare blir bedre og bedre. De fantastiske kollegene mine gjør det på alle måter verdt å gå på jobb hver dag. Vi er et middels stort bibliotek i nasjonal sammenheng, men har en aktivitet uten like. Bare se på høstprogrammet vårt. Jeg er kjempestolt av å kunne gå på jobb her hver dag. Som lokalhistorisk bibliotekar får jeg mange rare og artige spørsmål. Det går aldri en dag uten møter med interessante mennesker. Mitt beste møte må ha vært med amerikaneren som kom inn på biblioteket i sommer for å lette etter slektninger, og hvor jeg fant ut at han faktisk var i slekt med meg. Det ble klemmer, fotografering og lovnader om tur til uniten til neste år.

– Hva er det beste ved å bo og jobbe i Haugesundregionen?
– Været. Uten tvil. I tillegg er Haugesund litt som en høgskole. Kanskje en rar sammenligning, men da jeg gikk på universitetet føltes det som om det var så stor avstand mellom foreleser og student, mellom ledelsen og meg. Da jeg begynte på Høgskolen i Oslo gikk det an å nærme seg lærerne på en annen og tettere måte, og jeg ble med en gang mer engasjert og merket at jeg gikk inn i studiet på en annen måte. På samme måte føler jeg at i Haugesund er vi nærmere hverandre. Det er ikke så stor avstand fra de styrende makter til deg og meg, og det er lettere å få til ting her og å påvirke i større grad enn i for eksempel Oslo.

– Kan du fortell noe om deg selv som få andre kjenner til?
– Mulig et par stykker har fått det med seg nå, men jeg er leder i en forening kalt Viksemarkas Venner som driver en omsorgsgård for dyr på Viksemarka, nord for Haugesund. Der går mesteparten av fritiden min med på å få driften til å gå rundt, samle inn penger og å stelle dyr.

Kulturby Haugesund- KUF KF er en kulturinstitusjon – organisert som et kommunalt foretak med delegert myndighet fra bystyret i Haugesund. Som en del av omorganiseringen i Haugesund kommune, ble foretaket utvidet med fire nye enheter fra og med 1. januar 2015. Disse er Gamle Slaktehuset Allaktivitetshus, Hemmingstad kultursenter, Bleikemyr bydelshus og Haugesund folkebibliotek.

Kulturby Haugesund- KUF KF har som mandat å drive kulturformidling, kulturproduksjon og drift, samt delta i ulike samarbeidsprosjekter og utviklingsprosjekter. KUF KF driver egne kulturvirksomheter som kino, konserthus, galleri, bibliotek og bydelshus. Disse er selvstendige enheter i foretaket. I tillegg er KUF KF en paraplyorganisasjon for samarbeidende kulturinstitusjoner hvor flere er organisert som selskaper (festivaler og stiftelser) og hvor KUF KF er eier, medeier eller annen type samarbeidspartner. KUF KF har et utstrakt samarbeid mot lokale, regionale og nasjonale kulturinstitusjoner og mot regionalt reiseliv, næringsliv og kulturliv.