19. januar 2023

Månedens profil januar 2023 – SEAM

av Karianne Ellefsen

Vi har tatt en kjekk prat med Gunvald Mortvedt i SEAM, som forteller følgende om bedriften:

Hvem er SEAM og hva gjør vi?

SEAM er et raskt voksende teknologiselskap som spesialiserer seg på nullutslippsløsninger for den maritime næringen, i form av blant annet fremdrifts- og kraftsystemer. Vårt mål er å hjelpe skipsredere med overgangen til grønn skipsfart og bidra til at de er konkurransedyktige og kontinuerlig oppdaterte på den dynamiske teknologiutviklingen.

Se vår brandvideo.

Vi er et lokalt teknologiselskap med et lokalt fagmiljø, som jobber med prosjekter med internasjonal rekkevidde. Vi har et stort fokus på kompetanseutvikling og våre medarbeidere er spesialister innen automasjon, elektro, programvare, maritime operasjoner og logistikk – en ganske god kombinasjon av bredde og spisskompetanse, mener vi.

Med over 120 medarbeidere og over 500 millioner i omsetning, er vi et akkurat passe stort selskap med høy grad av fleksibilitet, styrke og innovasjon. I fjor ble vi kåret til Årets Bedrift 2021 av Næringsforeningen Haugalandet, noe vi er veldig stolt over. Les saken her.

Hva jobber vi med?

Vi jobber daglig med både utvikling av ny teknologi og videreutvikling av eksisterende automasjons- og kontrollsystemer for en smartere, renere og lysere fremtid til havs.

Systemene vi leverer har som mål å gjøre skip mer energieffektive, sikrere og enda mer brukervennlige for mannskapet om bord. Leveransen består av alt fra automasjonssystemer og programvarer, tavlesystem og energikilder, brosystem og ikke minst konseptutvikling i samarbeid med rederi.

Vi ønsker å være en god sparringspartner for våre kunder og mener det er gjennom et tett samarbeid vi kan utvikle de gode løsningene som bidrar til at kundene oppnår sine effektivitets- og bærekraftsmål.

Spennende prosjekter vi jobber med

Vi har et stort fokus på R&D, som gjør hverdagen veldig interessant og det er til enhver tid mange spennende og utfordrende prosjekter på gang i SEAM. Vi jobber blant annet med systemutvikling og integrasjon av hydrogenbrenselceller, hybridisering av offshore-skip og utvikling av autonome løsninger, for å nevne noen.

Akkurat nå er vi for eksempel i sluttfasen på et utrolig spennende og viktig hydrogenprosjekt for Norled – MF Hydra. Når sjøprøvene er gjennomført, vil hun seile som verdens første hydrogendrevne ferge. Et pilot-prosjekt som vil potensielt ha stor betydning for den grønne fremtiden til norsk skipsfart.

Hvilken kompetanse er viktig for SEAM?

Som bedrift er vi veldig opptatt av å hele tiden videreutvikle den kompetansen vi har. Samtidig trenger vi nye perspektiver, slik at vi kan finne de gode ideene og utvikle gode løsninger.

Det betyr at vi alltid er på utkikk etter enda flere dyktige fagfolk innen automasjon, elektro, programvareutvikling og logistikk, for ikke å glemme dyktige administrasjonsmedarbeidere som gjør at vi kan konsentrere oss om det vi liker aller best – nemlig utvikling av nye, smarte systemer og løsninger som reduserer utslipp til havs.

Les mer om en karriere i SEAM.

Fortrinn med regionen

Haugalandet har en kjempe fordel ved å være midt i den «maritime klyngen» med nærhet til både redere og underleverandører; her kan næringen nyte godt av en gunstig posisjon med tanke på både logistikk og tilgang på kompetanse. Vi har et velutviklet fagmiljø, hvor de fleste av oss har et ønske om å videreutvikle den maritime leverandørkjeden – noe vi stort sett er flinke til å samarbeide om for å oppnå.

Hva bør vi bli bedre på i Haugesundregionen

For å virkelig posisjonere Haugalandet som en hub for moderne og bærekraftige maritime produkter og tjenester, og styrke det regionale fagmiljøet i maritim industri, er vi avhengig av å kunne samarbeide på tvers av fagområder. Det har vi blitt bedre på, men vi kan bli enda flinkere til å ha en åpen dialog rundt kompetanse og kompetanseutvikling som kan komme flere til gode.

Skal regionen som helhet stå enda sterkere må vi åpne opp for enda tettere samarbeid og enda bedre erfaringsoverføring. Det blir det vekst av.

Fun Fact

SEAM er blant de tre største leverandørene av null- og lavutslippsløsninger til det norske, maritime markedet!